logo
A kreatív szoftverek és hardverek szakértő disztribútora!

CinemART élménybeszámoló + hangulatvideó

Perhiniák Mártont, a világ egyik legnevesebb Adobe oktatóját, inkább Marton Perhiniak néven követik online kurzusainak nézői. Az Adobe programokkal anno, a szoftver.hu-nál megismerkedő Márton azóta rengeteg munkával és tanulással a világ 10 legjobb programoktatója közé került, Magyarországon mégis kevéssé ismert. 11 éves előadói munkája során már 186 országból követték online kurzusait, de magyarul még sosem tartott mesterkurzust. A szoftver.hu első CinemArt rendezvényén résztvevők magyar nyelven, 4 előadásban, mozivásznon követhették Márton Illustrator, InDesign, Photoshop oktatását.

Csütörtök délelőtt 8 óra. Az iskolákban becsöngetnek, a Lurdyban pedig pirospólós emberek szaladgálnak és egyre növekvő sor kígyózik a mozi előtt, habár a filmnézéshez még kicsit korán van. Ha közelebb megyünk már világosan látjuk: a rohangáló pólók a szoftver.hu mosolygós munkatársai, a sorbanállás célja pedig egy egésznapos interaktív előadás. A regisztrációs pultnál gyors QR-kód leolvasás, menő névre szóló nyakbaakasztós pass átvétele és már indulhatunk is fel a lépcsőn, onnan balra, majd egyenesen és már ott is vagyunk.

A szoftver.hu CinemART rendezvényével egyedülállóan izgalmas sorozat indul. Egyedülálló, mert a résztvevő közönség nagy felbontású mozivásznon követheti az előadót és sajátíthatja el az Adobe programok trükkjeit. Izgalmas, mert aki a bemutatót tartja, nem csak a programhoz ért, hanem rengeteg tapasztalattal rendelkezik és érthetően adja át a tudást. 9 órára a 10-es terem már 200 tanulni vágyó érdeklődővel telt. A mozivásznon épp egy, az új Wacom táblát bemutató filmet látunk, mivel az eseményen ezek az eszközök is hangsúlyos szerepet kapnak: Marci egy ilyen táblán dolgozik, a szomszédos 9-es moziteremben pedig interaktív kiállításra is benézhetünk ahol a legújabb Wacom termékeket is kipróbálhatjuk.

Perhiniák Mártonról sokan írják: kevés olyan szakmabeli van, aki ennyire mélyen érti a programokat, sok tapasztalattal rendelkezik és kiválóan kommunikál. Ezt hamar saját magunknak is megállapíthatjuk, mivel Marci már bele is kezd első előadásába, ami a Photoshoppal foglalkozik: retusálás, reklámgrafika, digitális festészet. Az előadás alatt a közönség arcát figyelve láthatjuk, mindenki élvezettel figyel és tanul. Marci épp egy, a Dr. Who sorozat számára készített szuperhősroboton mutatja be azt, hogyan tökéletesíthetjük és gyorsíthatjuk Photoshop munkánkat. Márton kérdezgeti is a közönséget, ki, mit használ szívesen, tudja-e valaki mit jelent ez és ez. A válaszok pedig érkeznek és Marci meg is jegyzi: a magyar közönség sokkal értőbb, mint a londoni.

Az előadás utáni szünetben sokan felkeresik, a szomszédos termet ahol bárki kipróbálhatja, igaz-e amit a Wacom táblákról mondanak. Kezdődik a második előadás, Illustrator. Márton most is rengeteg példagrafikán keresztül mutatja be a vektorgrafika, az illusztrálás, arculattervezés folyamatait. A karakter design-t egy, a Nickelodeon csatorna számára készített minta alapján magyarázza. A nézői hozzászólások, kérdések elmaradhatatlan részei a rendezvények, Márton pedig örömmel válaszol mindegyikre. Az ebédszünetben sokan látogatják meg az esemény egyik különleges helyszínét ahol egy karikatúrista digitális Wacom táblán készít rajzokat az arra vállalkozó látogatókról.

Az idő nem áll meg, a kurzus folytatódik. A harmadik rész témája az InDesign. Nem gondolnánk, hogy a kiadványszerkesztés, vagy az online publikációkészítés is lehet érdekes, Márton mégis meglepően izgalmas gyakorlati tanácsokkal látja el a jóllakott közönséget. A szünet után a nap legizgalmasabb kurzusrésze következik: a programok kombinált használata. Szóba kerül, az UX Design és az App tervezés, de a digitális skiccelés és a wireframing sem marad ki. A kérdések itt is záporoznak, Márton mindenre készségesen reagál.

A nap itt már majdnem véget ér, de még egy sorsolás hátra van. A legszerencsésebbek Wacom táblával vagy tollal lettek gazdagabbak. A rendezvényre VIP jegyet váltóknak ezután nyílt lehetősége a személyes kérdésfeltevésre és az exkluzív előadáson való részvételre.

Márton elmondja azt is, hogy a CinemART rendezvénysorozat egy közös küldetésük a szoftver.hu csapatával, melynek célja, hogy bemutassák elsősorban azokat a tehetséges magyar alkotókat, akik sok esetben világhírűek és óriási sikereket érnek el csak itthon valamiért nem hallunk róluk eleget. Azt is elárulja, hogy ez a sorozat már beindult és több potenciális előadóval felvették a kapcsolatot, akik színesítenék a következő CinemART rendezvény előadói repertoárját.

Ez volt az első szoftver.hu CinemART rendezvény, de a látogatók visszajelzései alapján óriási igény van a folytatására.