logo
A kreatív szoftverek és hardverek szakértő disztribútora!

A natív TeamViewer már Linuxon is elérhető

A pingvines operációs rendszer rajongóinak sem kell már nélkülözniük a TeamViewer képességet: a program 13-as verziója megjelent Linux-ra, és mostantól a TeamViewer Host for Linux PC egy önálló termék.

Az egyedi grafikus felületek támogatása még folyamatban van, azonban már most ígéretes az alapoktól újraírt alkalmazás.

Ez képezi a natíve TeamViewer 13 for Linux alapján, ami már preview-ként elérhető. Alapvető újdonságok a mostani kiadásban:

Natív kliensként működik, nincs több Wine-ra szükség

Natív 64 bites csomagok, nincs több 32-bites dependencia

DEB és RPM repository-k a kényelmes frissítésekhez

Sok évig a TeamViewer for Linux a Wine Windows emulátor segítségével volt csak használható. A növekvő felhasználói bázis és igények, velemint a folyamatos technikai korlátoknak köszönhetően született meg a döntés, hogy újrakezdik a fejlesztést egy natív, Qt alapú felhasználói interfésszel (a Qt egy alkalmazásfejlesztői platform, ami az univerzális kód mellett a natív rendszerek előnyeit és képességeit is képes kihasználni.).

Már jó ideje ment a fejlesztés, kezdve a Host for Raspberry Pi-vel 2016-ban, majd 2017 elején megjelent a Host for PC. A TeamViewer és a TeamViewer Host már jelenleg ugyanarra a kódbázisra épül és sokkal simábban integrálódnak a modern desktop operációs rendszerekbe, mely trend a jövőben folytatódik.

A jelenlegi TeamViewer preivew az összes lehetőséget tartalmazza, ami már a TeamViewer Host-ban megtalálható: távvezérlés, filecsere, account hozzárendelés és a DEB / RPM repository-k támogatása. Ezen felül az első verzióban már megtaláljuk a Computers & Contacts listát valamint a kimenő távvezérlést. A Status Notifier ikonra a középső gombbal klikkelve megjeleníthető a Computers & Contacts, amennyiben az adott Linux támogatja azt (a KDE Plasma igen, a Gnome jelenleg nem). Nyilvánvalóan néhány lehetőség még hiányzik, amiket rövidesen hozzáadnak a fejlesztők.

Különböző Linux verziók

Amennyiben a RedHat és CentOS rendszereken szeretnénk kipróbálni, akkor kattintsunk ide. Gnome használata esetén ha a TeamViewer nem jelenik meg a tálcán, akkor installálhatjuk a KStatusNotifierItem/AppIndicator Support plugin-t. Az Ubuntu-n alapból megtalálható ez az extension.

A csomagok elérhetőek a repository-kon keresztük és a TeamViewer Linux letöltési oldalán.